Click here for English

Tia van Dijke geboren 1950 in Eindhoven.

Van 1970-1975 volgt zij een studie beeldhouwen aan de St. Joost academie te Breda, bij Jan Gladines, daarna volgt één jaar glasonderzoek op de Rietveld academie te Amsterdam, bij de heer Siebren Valkema. Waarna zij besluit om in Breda te blijven. De BKR kondigde zich aan( de stad Breda koopt haar kunst aan). Zij kan hier gebruik van maken van 1977-1986, daarna is de regeling opgeheven. Deze regeling geeft haar de mogelijkheid om in Italië in marmer en brons te werken, waar al eeuwenlang het vak van beeldhouwen in marmer bestaat, waar de marmergroeven zijn. Alle marmers uit de hele wereld komen hier samen bij Carrara om te worden doorverkocht. Marmer dat hier in grote en kleine brokken, soorten en kleuren ligt, het witte marmer komt haar voor als suikergoed. Zij woont en werkt van 1981 - 1986, zowel in Italië als in Nederland. Terug in Nederland volgt zij een particuliere studie in het anatomisch laboratorium in Utrecht bij prof. Van Doornmalen, waar zij tekeningen maakt van preparaten Zij doet dit t/m 1987. Daarna wordt zij moeder en heeft een atelier aan huis.

foto: Tia 2009, door Leo de Jager              

Beelden, welke zijn aangekocht via de Bkr., zijn ondergebracht bij de kunstuitleen Sbk. Verder zijn een aantal beelden in particulier bezit, zowel in binnen- als buitenland.

Tentoonstellingen:
Vanaf 1985 heeft zij regelmatig tentoonstellingen in o.a. Amsterdam -Breda - Zundert - Ginneken - Baarn - Luyksgestel - Eindhoven - Nederlandse Ambassade, Londen - Ulvenhout - Lage Zwaluwe - Grave - Leiden - Renesse , regelmatig deelname aan diverse Open Atelierroutes in Breda en Ginneken.

Bijzonderheden:
Het beeld "Hand met elfje" wordt gebruikt op de omslag van het boekje van de kunstmanifestatie Icarus in 2004 georganiseerd door kunstenaarsvereniging Boa.  
Van 2007 - 2010 actief lid van de kunstenaarsvereniging Boa Breda, in 2010 medeorganisator kunstroute Ginneken.

 Werkomschrijving:

Beelden uitgevoerd in glanzend- en donker brons,marmer, hout, en combinaties van diverse materialen.Elk stuk is door een zich vernieuwend vormonderzoek en de daarmee verbonden technische oplossingen, steeds weer een uitdaging. Abstract en figuratief van vorm.Verbeeldend gedachten, uitingen van de ziel, zowel persoonlijk als universeel.
Door haar beelden volgt zij haar eigen levensproces.
Op zoek naar balans en schoonheid, het creatieve proces, waardoor zij steeds weer opnieuw wordt verrast.
Beelden maken en wel zo zorgvuldig mogelijk. Erop vertrouwend dat wat zij maakt ook door anderen wordt herkent.
Zij heeft een stijl die meditatief aan doet en heeft oog voor detail .

De beelden variëren van 10 cm. tot 200 cm.
Unica en in beperkte oplage.
Ook in opdracht en in overleg.